Pilihan Tepat Demi Masa Depan Semua

Pilihan Tepat Demi Masa Depan Semua

Selamat Tahun Baru Ma'al Hijrah 1433

Selamat Tahun Baru Ma'al Hijrah 1433
Selamat menyambut kedatangan tahun baru 1433 Hijrah kepada semua umat islam di muka bumi ini......

Cara buat duit dengan mudah.....

Cara buat duit dengan mudah.....
sila klik gambar untuk memperolehi pendapatan yang lumayan

"Ya Allah!! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah....... . turunkan lah bantuan mu kali ini kepada orang orang Islam di Libanon, hancurkanlah rejim zionis.. amin . ..."> >(Lalu bacalah surah Al Fil / membayangkan kehancuran tentera Yahudi - dengan Izin Allah)
ahli UMNO menyamar ahli PAS...
UMNO dah kehabisan modal....
go to UMNO

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Isnin, 26 April 2010

SENAT MEMERLUKAN PERUBAHAN

Kami, semua Senator dari PAKATAN RAKYAT ingin melihat dan akan mengambil langkah-langkah yang sesuai serta perlu agar Senat menjadi sebuah institusi yang berkesan dalam amalan demokrasi di Negara Malaysia dan tidak akan dianggap sebagai “rubber stamp” atau “tong sampah”.

Pertama, kami akan mengambil bahagian dalam semua debat, sama ada mengenai dasar atau undang-undang baru, dengan aktif dan rasional. Untuk tujuan ini kami telah membahagi-bahagikan tugas supaya tiap-tiap Senator PAKATAN bertanggungjawab ke atas dasar-dasar dan kementerian tertentu.

Kedua, kami ingin mengembalikan peranan Senat kepada yang asalnya, iaitu bagi wakil-wakil Negeri mengutarakan kepentingan Negerinya dan mengimbangi Pusat. Pada asalnya, bilangan wakil yang dipilih dari Negeri lebih ramai dari yang dilantik oleh Yang Maha Mulia Yang di-Pertuan Agong, iaitu dengan kadar 22:16. Akan tetapi sekarang ini, setelah beberapa pindaan, kadarnya ialah 26:44. Sehubungan ini sebagai permulaan, sesuai dengan kehendak Fasal 45(4a) Perlembagaan Malaysia, kami akan mengusulkan kelak supaya wakil dari tiap-tiap Negeri ditambah dari 2 menjadi tiga, menjadikan jumlahanya 39.

Ketiga, kami akan mengambil langkah-langkah yang sesuai dan perlu agar akhirnya majoriti ahli-ahli Senat hendaklah dipilih oleh pengundi-pengundi dalam pilihanraya, dan bukan dipilih oleh Dewan Undangan atau dilantik oleh Agong, selaras dengan kuasa yang diberi oleh Fasal (4b) dalam Perlembagaan Malaysia. Sebagai permulaan, kami mendesak supaya seorang yang ditambah dari tiap-tiap Negeri nanti hendaklah dipilih melalui satu pemilihan umum di Negeri masing-masing.

Akhir sekali, sesuai dengan Fasal 45(2) Perlembagaan Malaysia, ahli-ahli Senat yang dilantik oleh Agong atas nasihat Perdana Menteri hendaklah benar-benar merupakan mereka yang “telah memberikan perkhidmatan awam yang cemerlang atau mencapai keunggulan dalam pelbagai bidang …… atau yang mewakili ras minoriti atau yang berkebolehan mewakili kepentingan orang asli”. Pada peringkat akhirnya, kami juga berharap supaya mereka ini dipilih oleh dan dari kalangan golongan yang berkenaan.

Dr Syed Husin Ali
Timbalan Presiden
Parti Keadilan Rakyat

'UMNO PERASUAH 1 Malaysia... Pembohong seluruh rakyat Malaysia’


™ kaasiii peecaaahhh laaaaaa........®

!!" MEMBUJUR LALU MELINTANG PATAH "!!
http://zulmamakpng.blogspot.com/
!!!.. LAWAN TETAP LAWAN...!!!!, SUARA RAKYAT, SUARA KERAMAT...!!!

Tiada ulasan: