Langkau ke kandungan utama

Rakyat hilang kepercayaan terhadap SPR-malaysiakini


KEPUTUSAN SPR membuat rayuan kepada Mahkamah Rayuan berhubung DUN Kota Seputih memberikan persepsi yang amat buruk terhadap kredibiliti dan ketelusan suruhanjaya tersebut terhadap pandangan rakyat.

Ini sekali gus menghilangkan keyakinan rakyat terhadap institusi kerajaan yang bertanggungjawab mengendalikan hal ehwal pilihanraya di negara ini.

"SPR seharusnya tidak perlu campu tangan dalam memastikan sesuatu DUN itu kosong atau tidak dan hanya perlu menjalankan tugasnya yang sebenar sahaja. Hak Speker dalam menentukan kekosongan sesuatu kawasan adalah jelas dan tidak perlu diusik oleh mana-mana pihak pun," kata Menteri Besar Pakatan Rakyat Perak Dato Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin dalam perbualan dengan wartawan Erapakatan.

Beliau yang juga ADUN Pasir Panjang menganggap SPR sudah melampaui batas tugas dengan membuat keputusan sendiri.

" SPR jelas ingin mempertahankan keputusan yang telah dibuat sehingga sanggup bertindak diluar bidang mereka sendiri. Tiada peruntukan langsung dalam undang-undang mengenai kuasa SPR untuk menentukan kosong atau tidak sesuatu kawasan DUN kerana semua itu dibawah kuasa Speaker," jelas Nizar.

Nizar menyerahkan kepada rakyat sepenuhnya untuk menilai sendiri tindakan SPR yang sememangnya mmelangkah keluar dari bidang tugas mereka yang sebenar.

"Rakyat sendiri berhak dalam menilai perkara ini. Terpulang kepada mereka untuk menentukan SPR adalah sebuah suruhanjaya yang berwibawa atau tidak," tegas Nizar yang juga Ahli Parlimen Bukit Gantang.

Menurut Nizar, SPR bertindak demikian seolah-olah ada kuasa-kuasa luar mengarahkan tindakan tersebut.

"Ini tidak menghairankan kerana selepas cubaan merampas Perak secara haram dilaksanakan semua agensi-agensi kerajaan terutamanya  polis, SPRM dan SPR telah di perkuda sepenuhnya oleh Umno/BN untuk membantu kerajaan memberi tekanan pada pembangkang," ujar beliau.

Pada16 November lalu, Mahkamah Tinggi Persekutuan memutuskan kerusi DUN Kota Seputih kosong kerana penyandangnya Datuk Abu Hassan Sharif daripada BN gagal menghadiri dua mesyuarat dewan itu berturut-turut tanpa mendapat cuti. Mahkamah membuat keputusan itu ekoran tindakan Speaker DUN memfailkan semakan perundangan setelah SPR menerima sijil sakit Abu Hassan dan mengisytiharkan tidak berlaku kekosongan dan beliau masih mewakili kerusi itu.

Kemudian pada 23 November lalu, SPR mengemukan rayuan. Semalam mahkamah rayuan memutuskan untuk membenarkan permohonan penangguhan sementara perintah Mahkamah Tinggi yang mengarahkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) supaya mengadakan pilihan raya kecil DUN Kota Siputeh


sumber ERAPakatan

'UMNO PERASUAH 1 Malaysia... Pembohong seluruh rakyat Malaysia’

™ kaasiii peecaaahhh laaaaaa........®

!!" MEMBUJUR LALU MELINTANG PATAH "!!
http://zulmamakpng.blogspot.com/
!!!.. LAWAN TETAP LAWAN...!!!!, SUARA RAKYAT, SUARA KERAMAT...!!!

Ulasan

CTM... berkata…
Salam,
Semua telah sepakat untuk menipu 'SATU MALAYSIA'....

cik Baba jatuh parit,cik Aminah ketawa jerit2......aaaaaaarr

Catatan popular daripada blog ini

Forum Jelajah 10 Kota: Anwar On Trial - In the Face of Injustice, 15/1 Jumaat, 8mlm @ Masyarakat Penyayang Penang

Kes Datuk Seri Anwar sekali lagi mencabar keadilan Institusi Kehakiman Negara kita. Walaupun, terdapat banyak bukti Saiful Bukhari Azlan tidak diliwat oleh doktor, DSAI masih dihadap ke makhamah. Sementara itu, kes Qazaf terhadap Saiful pula diperlewatkan. Adakah semua ini berunsurkan politik? Forum ini akan membincangkan kes DSAI 1998 dan implikasinya terhadap kes DSAI 2010. Forum Jelajah 10 Kota: Anwar On Trial - In the Face of Injustice. Tarikh: 15hb Januari, 2010 (Jumaat) Masa: 9mlm Tempat: Kompleks Masyarakat Penyayang Pulau Pinang, (Sebelah rumah Governor) Panelis: 1. YB Sim Tze Tzin (Setiausaha Politik DSAI) 2. YB Yusmadi Yusoff (Peguam) 3. Azmi Abdul Hamid (President Teras) Pengerusi: YB Jason Ong Khan Lee Dianjur oleh Biro Komunikasi Parti Keadilan Pulau Pinang bersama Anwar Ibrahim Club Percuma! Semua Dijemput. http://www.anwaribrahimclub. com/land/10kota/ Minta Sebarkan melalui Email, Blog, Facebook dan Twitter. Dear friends, Datuk Seri Anwar Ibrahim Sodomy Trial II

Banjir Kilat Di Sg Dua

Hujan yang turun dengan lebat pagi tadi telah menyebabkan beberapa kawasan di sekitar Pulau Pinang telah mengalami banjir kilat termasuk di Sg Dua berhampiran USM. Beberapa kenderaan juga telah ditengelami air yang telah naik secara mendadak dari limpahan air dari tasik USM Sebentar Lagi YB Raveen Adun Batu Uban dan YB Sim Adun Pantai Jerjak yang juga Ketua Cabang Keadilan Bayan Baru serta pegawai dari MPPP dan JPS akan melakukan lawatan ke kawasan yang terlibat.

KEJADIAN KAD PENGENALAN DIGUNAKAN OLEH PENGUNDI HANTU DI SELURUH MALAYSIA

Mulai hari ini, #siasatpru13 akan mula menampilkan bukti-bukti yang mengesahkan bahawa Pilihanraya Umum ke-13 dicemari dengan penipuan dan penyelewengan terancang yang berleluasa di seluruh negara. Setiap minggu, #siasatpru13 akan mengadakan 2-3 sidang media untuk membawa bukti ini kepada rakyat. Selain dari bukti-bukti yang ditunjukkan, #siasatpru13 juga akan membawa saksi-saksi terbabit untuk menampil memberikan keterangan. Penyelewengan yang paling berleluasa adalah kehadiran pengundi hantu yang berpunca dari daftar pengundi yang tidak bersih. Perkara ini membayangkan kelemahan dan mungkin keterlibatan dua badan yang bertanggungjawab, iaitu Suruhanjaya Pilihanraya dan Jabatan Pendaftaran Negara. Kehadiran pengundi hantu membawa impak yang besar yang meruntuhkan keyakinan rakyat kepada integrity keputusan PRU13. Apabila pengundi hantu wujud, segala keputusan – dari undi majoriti, peratusan keluar mengundi, pola pengundian mengikut saluran dan la