Langkau ke kandungan utama

KENYATAAN MEDIA : Kenapa Ganesan dikatakan Speaker haram ?

Krisis di Perak nampaknya semakin bercelaru dan berlarutan sehingga kesaat ini akibat dari kedegilan pemimpin UMNO dan BN yang masih menafikan hak rakyat untuk memilih semula apabila diberikan satu lalauan setelah pembubaran DUN di Perak. itulah langkah yang paling baik untuk menyelesaikan masalah namun UMNO dan BN tetap mempertahankan "barang curi"(negeri Perak) sebagai haknya, siapa akan percaya ?

Saya suka untuk menjawab dakwaan Ganesan bahawa dia adalah speaker Perak yang sah , beliau mendakwa dlantik pada 7 Mei dengan sokongan suara majoriti dewan, melucutkan jawatan Sivakumar daripada jawatan Speaker dan mendakawa melantiknya sebagai pengganti. Inilah dakwaan bohong yang mesti dijawab sengan segera seperti berikut :-

1. Usul untuk melucutkan jawatan Speaker sebenarnya dikemukakan kepada Speaker yang ingin dilucutkan iaitu Sivakumar sendiri dan mengikut peruntukan yang terdapat dalam peraturan tetap dia mempunyai kuasa mutlak untuk menolak apa-apa usul termasuklah usul berkenaan. Pada 6 Mei 2009 Sivakumar telah mengeluarkan notis bertulis menolak usul tersebut.

Dengan itu segala usul yang berkaitan dengan usul memecat dan melantik Speaker yang baru adalah terbatal dan tiada dalam agenda, melainkan agenda jahat BN dan UMNO untuk menncapaikan hasrat jahatnya walaupun sekali lagi melakukan tindakan yang melanggar undang-undang.

Berarti persidangan Dewan pada 7 Mei hanya titah perasmian oleh DYTM Raja Muda Perak dan setelah itu penangguhan dewan dan tidak ada agenda pelucutan dan pelantikan Speaker baru.

2. Kerana sudah tersangat terdesak dengan arahan dan tindakan Speaker yang menghalau 10 orang ADUN yang telah digantung oleh jawatan Kuasa Hak dan kebebasan, dalam keadaan itu adalah prosuder biasa yang dijalankan oleh Speaker Sivakumar menyusun kedudukan dewan sebelum kembali ke Bilik Diraja mempersilakan DYTM Raja Muda Perak untuk merasmikan dewan.

Disitulah kekecohan yang berlaku dan saya tegaskan bahawa sesunggunya dewan belum lagi bermula, namun BN bertindak seperti "basuh dulu baru berak" dengan kononnya melucutkan jawatan Sivakumar dan melantik speaker haram Ganesan.

Tindakan kebudak-budakan inilah yang sedangkan dipertahankan oleh ganesan dan BN, dan hanya orang yang tidak cerdik sahaja yang akan percaya dengan dakwaan itu.

Kemuncak dari itu bila DUN Perak pada suatu masa mempunyai 2 Speaker, akhirnya Speaker yang sah di angkat keluar oleh "samseng" upahan yang dibawa dari luar bagi menjayakan niat jahat BN tersebut.

3. Kalaupun diandaikan perlucutan jawatan Sivakumar berlaku dan perlantikan Ganesan sah, manakah minit perjalanan yang dipanggil penyata rasmi yang boleh mebuktikan Ganesan telah dilantik dengan sempurna termasuklah upucara mengangkat sumpah.

Dengan ini saya mengesahkan bahawa ganesan tidak melaksanakan upucara mengangkat sumpah yang sepatutnya seperti yang di nyatakan dalam Perakra 5.(1) Perintah-perintah Tetap DUN Perak iaitu :-

"Sumpah yang hendak dilafazkan mengikut seperti yang disebutkan dalam perenggan (1) Fasal xlvii bahagian I. Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Perak hendaklah dijalankan oleh Setiausaha Dewan dan tiap-tiap kali yang mengangkat sumpah hendaklah menurunkan tandatangan dalam sebuah buku yang akan disimpan bagi tujuan itu oleh Setiausah Dewan"

Saya mengesahkan Setiausaha Dewan pada masa itu, Abdullah Antong Sabri tidak berada di tempat sidang haram melantik Speaker dan dihadapan siapakah lafaz sumpah itu dilafazkan? Melainkan BN akan berbohong mengatakan Abdullah Antong berada disitu semasa sumlah diadakan.

Demikianlah 3 alasan saya bahawa Ganesan adalah speaker haram yang sekarang ini menyamar sebagai speaker , dengan itu saya mendesak supaya beliau dengan segera berundur dan mengosongkan pejabat Speaker yang didudukinya kerana ianya adalah harta rakyat yang telah disalah guna.

Sekian terima kasih....

Kenyataan media/ 16 Okt. 2009

DRS. KHALIL IDHAM LIM
Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Perak pakatan Rakyat/
ADUN Titi Serong/
Ketua Penerangan PAS Perak.

blog Cina Islam

'UMNO PERASUAH 1 Malaysia... Pembohong seluruh rakyat Malaysia’

™ kaasiii peecaaahhh laaaaaa........®

!!" MEMBUJUR LALU MELINTANG PATAH "!!
http://zulmamakpng.blogspot.com/
!!!.. LAWAN TETAP LAWAN...!!!!, SUARA RAKYAT, SUARA KERAMAT...!!!

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Forum Jelajah 10 Kota: Anwar On Trial - In the Face of Injustice, 15/1 Jumaat, 8mlm @ Masyarakat Penyayang Penang

Kes Datuk Seri Anwar sekali lagi mencabar keadilan Institusi Kehakiman Negara kita. Walaupun, terdapat banyak bukti Saiful Bukhari Azlan tidak diliwat oleh doktor, DSAI masih dihadap ke makhamah. Sementara itu, kes Qazaf terhadap Saiful pula diperlewatkan. Adakah semua ini berunsurkan politik? Forum ini akan membincangkan kes DSAI 1998 dan implikasinya terhadap kes DSAI 2010. Forum Jelajah 10 Kota: Anwar On Trial - In the Face of Injustice. Tarikh: 15hb Januari, 2010 (Jumaat) Masa: 9mlm Tempat: Kompleks Masyarakat Penyayang Pulau Pinang, (Sebelah rumah Governor) Panelis: 1. YB Sim Tze Tzin (Setiausaha Politik DSAI) 2. YB Yusmadi Yusoff (Peguam) 3. Azmi Abdul Hamid (President Teras) Pengerusi: YB Jason Ong Khan Lee Dianjur oleh Biro Komunikasi Parti Keadilan Pulau Pinang bersama Anwar Ibrahim Club Percuma! Semua Dijemput. http://www.anwaribrahimclub. com/land/10kota/ Minta Sebarkan melalui Email, Blog, Facebook dan Twitter. Dear friends, Datuk Seri Anwar Ibrahim Sodomy Trial II

Banjir Kilat Di Sg Dua

Hujan yang turun dengan lebat pagi tadi telah menyebabkan beberapa kawasan di sekitar Pulau Pinang telah mengalami banjir kilat termasuk di Sg Dua berhampiran USM. Beberapa kenderaan juga telah ditengelami air yang telah naik secara mendadak dari limpahan air dari tasik USM Sebentar Lagi YB Raveen Adun Batu Uban dan YB Sim Adun Pantai Jerjak yang juga Ketua Cabang Keadilan Bayan Baru serta pegawai dari MPPP dan JPS akan melakukan lawatan ke kawasan yang terlibat.

KEJADIAN KAD PENGENALAN DIGUNAKAN OLEH PENGUNDI HANTU DI SELURUH MALAYSIA

Mulai hari ini, #siasatpru13 akan mula menampilkan bukti-bukti yang mengesahkan bahawa Pilihanraya Umum ke-13 dicemari dengan penipuan dan penyelewengan terancang yang berleluasa di seluruh negara. Setiap minggu, #siasatpru13 akan mengadakan 2-3 sidang media untuk membawa bukti ini kepada rakyat. Selain dari bukti-bukti yang ditunjukkan, #siasatpru13 juga akan membawa saksi-saksi terbabit untuk menampil memberikan keterangan. Penyelewengan yang paling berleluasa adalah kehadiran pengundi hantu yang berpunca dari daftar pengundi yang tidak bersih. Perkara ini membayangkan kelemahan dan mungkin keterlibatan dua badan yang bertanggungjawab, iaitu Suruhanjaya Pilihanraya dan Jabatan Pendaftaran Negara. Kehadiran pengundi hantu membawa impak yang besar yang meruntuhkan keyakinan rakyat kepada integrity keputusan PRU13. Apabila pengundi hantu wujud, segala keputusan – dari undi majoriti, peratusan keluar mengundi, pola pengundian mengikut saluran dan la