Langkau ke kandungan utama

Taib Mahmud Di Hina Oleh Penunjuk Perasaan Universiti


SHAH ALAM 30 Julai - Sebelum ini jika marhaen di Universiti Oxford tidak mengenali siapa Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud, maka sudah pastinya kini mereka tahu mengenai semua latarbelakang sebenar dirinya.

Menurut laporan sarawakreport.org lawatannya ke Oxford 26 Julai lalu untuk menghadiri Forum Penjenamaan dan Pemasaran Islam yang ditaja oleh kerajaan negeri sepatutnya memberikan beliau kredibiliti dalam satu langkah promosi perhubungan awam bertujuan untuk meningkatkan imejnya.

Namun kehadiran beliau di majlis berkenaan menjadi satu igauan ngeri apabila kempen untuk menggilapkan lagi reputasinya disusuli dengan pelbagai plakad dan kain rentang yang ditunjukkan oleh kumpulan yang berdemonstrasi di luar bangunan kampus terbabit.

Walaupun lawatan beliau dibuat ketika kebanyakan penuntut bercuti namun sekumpulan penunjuk perasaan telah berkumpul untuk melahirkan kemarahan mereka kerana universiti terbabit menerima kedatangan beliau dan juga ditaja oleh industri pembalakan di Sarawak.

Media tempatan turut berada di tempat terbabit diikuti media dari Malaysia yang jelas telah di bawa bersama untuk membuat liputan dan menyiarkan laporan bagi menaikkan lagi profil Ketua Menteri terbabit.

Menurut sarawakreport.org lagi sekumpulan rakyat Malaysia kemudiannya menyertai media UK menemuramah penunjuk perasaan dan mendapatkan maklumat yang lebih lanjut mengenai masalah di Sarawak.

Keadaan itu telah menyebabkan penganjur berasa panik dan memanggil polis dan pegawai cawangan khas untuk mengambil gambar penunjuk perasaan yang telah dilarang oleh pengawal-pengawal peribadi memasuki bangunan di mana majlis tersebut diadakan.

Fakulti yang menganjurkan forum tersebut telah mengupah sekumpulan pengawal peribadi untuk menghalang penunjuk perasaan tempatan dan juga dari Malaysia yang datang untuk menjelaskan kepada Oxford siapa sebenarnya tetamu yang mereka undangi.

Ramai yang mengingatkan kepada penganjur bahawa yang melakukan jenayah adalah mereka yang berada di dalam bangunan tersebut manakala mereka yang berkumpul di luar adalah kumpulan yang membuat bantahan ke atas isu munasabah.

Plakad yang dibawa secara langsung menunjukkan asas bantahan mereka "Taib Mahmud...isytiharkan kekayaan kamu" , "Berapa banyak Lagi kawasan hutan yang tinggal", "Hentikan pencabulan seksual dan pemerkosaan wanita dan kanak-kanak Penan" , "Selamat Sarawak", "EU mengharamkan pembalakan haram..kenapa anda enggan tandatangani VPA?" dan banyak lagi.

Mereka yang lalu lalang di situ juga diberikan risalah manakala badan masyarakat awam juga mengendalikan tandatangan deklarasi di seluruh Britain untuk diserahkan kepada Universiti Oxford, salah sebuah organisasi tersebut menyatakan:

Hampir 30 tahun, Abdul Taib mengepalai sebuah rejim yang lebih buruk daripada zaman penjajahan kolonial yang diwarisinya, menindas hak pribumi dan rakyat Sarawak, menganggap semua daerah di Sarawak sebagai tanah dimiliki ala feudal.

Beliau mengetuai pencabulan undang-undang di Sarawak sendiri dan mengaut keuntungan melaluinya.

Fakuliti Pengajian Perniagaan Oxford telah menunjukkan teladan yang paling buruk kepada alumni mereka dengan menerima wang beliau.

Penuntut fakulti sepatutnya mendesak dekan mereka, yang jelas sekali merasakan diri beliau sendiri seorang yang pakar dalam pengurusan korporat.

Bantahan yang dilakukan sudah pasti menafikan ketibaan gemilang Abdul Taib.

Beliau telah dirancangkan supaya tiba dengan penuh gaya, disambut oleh Naib Canselor untuk memberikan ucapan pembukaan bagi sidang dua hari terbabit namun kedatangan beliau berakhir dengan dirinya terpaksa diseludup masuk melalui pintu belakang bangunan berkenaan.

Media siber Malaysiakini telah melaporkan dengan terperinci operasi keselamatan yang memalukan membabitkan Taib dibawa dengan van tanpa tingkap berwarna biru dan kemudiannya di bawa masuk melalui pintu dapur.

Bagaimanapun ketibaannya telah disedari oleh penunjuk perasaan dan sekumpulan penunjuk perasaan telah mengepung sambil menunjukkan plakad bantahan terhadap kereta yang dikatakan membawanya dan kemudiannya dikenal pasti sebagai kereta umpan.

Menurut beberapa penunjuk perasaan, berbeza seperti keadaan di Sarawak, anggota polis yang melihat keadaan terbabit bukanlah menjadi tanggungjawab mereka secara sah untuk masuk campur hak menyuarakan kebebasan bersuara mengikut lunas undang-undang yang sah dan mereka tidak mengganggu bantahan yang dilakukan penunjuk perasaan.

"Kita memerlukan pengawasan yang tidak berat sebelah kerana pengawal peribadi yang digajikan oleh pihak universiti bertindak di luar batasan. saya telah dihalang secara kasar selepas mengambil beberapa gambar Ketua Menteri dan ia tindakan bodoh kerana rakan-rakan mereka juga merakamkan gambar saya dikasari beliau.

"Saya berasa gundah dengan tindakan fakulti terbabit yang mengamalkan tradisi kebebasan bersuara Oxford menerima wang dari Taib dan menyambutnya dengan penuh penghormatan menghalang peluang kami untuk menyuarakan kebenaran apa yang sedang berlaku di Sarawak.

"Adakah fakulti ini akan menerima beberapa speaker dari Malaysia yang menindas pembangkang? atau adakah kita akan menjangkakan Taib akan diberi anugerah Ijazah kehormat?" kata salah seorang penunjuk perasaan yang ditemuramah.

Sementara itu, ketika sidang berkenaan sedang dilangsungkan, rekabentuk moden bangunan terbabit sendiri secara tidak langsung juga telah memalukan ahli delegasi.

Dinding kaca di bahagian depan bangunan berkenaan menjadi seperti kesan dari akuarium ikan kerana penunjuk perasaan yang berada di luar dapat melihat apa yang berlaku di dalam di samping menayangkan kad plakad bantahan sambil mengambil gambar sekaligus menyulitkan penganjur untuk memastikan program tersebut berjalan seperti biasa.

Di suatu sudut dalam bangunan tersebut yang dihiasi dengan patung mainan orang utan, kumpulun muzik tradisional bangsa dayak mempamerkan 'imej pelancong' Sarawak yang digemari oleh Abdul Taib.

Kumpulan tersebut juga mengesahkan bahawa mereka di bawa masuk ke UK bersama rombongan besar yang di bawa Abdul Taib.

'UMNO PERASUAH 1 Malaysia... Pembohong seluruh rakyat Malaysia’


™ kaasiii peecaaahhh laaaaaa........®

!!" MEMBUJUR LALU MELINTANG PATAH "!!
http://zulmamakpng.blogspot.com/
!!!.. LAWAN TETAP LAWAN...!!!!, SUARA RAKYAT, SUARA KERAMAT...!!!

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Forum Jelajah 10 Kota: Anwar On Trial - In the Face of Injustice, 15/1 Jumaat, 8mlm @ Masyarakat Penyayang Penang

Kes Datuk Seri Anwar sekali lagi mencabar keadilan Institusi Kehakiman Negara kita. Walaupun, terdapat banyak bukti Saiful Bukhari Azlan tidak diliwat oleh doktor, DSAI masih dihadap ke makhamah. Sementara itu, kes Qazaf terhadap Saiful pula diperlewatkan. Adakah semua ini berunsurkan politik? Forum ini akan membincangkan kes DSAI 1998 dan implikasinya terhadap kes DSAI 2010. Forum Jelajah 10 Kota: Anwar On Trial - In the Face of Injustice. Tarikh: 15hb Januari, 2010 (Jumaat) Masa: 9mlm Tempat: Kompleks Masyarakat Penyayang Pulau Pinang, (Sebelah rumah Governor) Panelis: 1. YB Sim Tze Tzin (Setiausaha Politik DSAI) 2. YB Yusmadi Yusoff (Peguam) 3. Azmi Abdul Hamid (President Teras) Pengerusi: YB Jason Ong Khan Lee Dianjur oleh Biro Komunikasi Parti Keadilan Pulau Pinang bersama Anwar Ibrahim Club Percuma! Semua Dijemput. http://www.anwaribrahimclub. com/land/10kota/ Minta Sebarkan melalui Email, Blog, Facebook dan Twitter. Dear friends, Datuk Seri Anwar Ibrahim Sodomy Trial II

Banjir Kilat Di Sg Dua

Hujan yang turun dengan lebat pagi tadi telah menyebabkan beberapa kawasan di sekitar Pulau Pinang telah mengalami banjir kilat termasuk di Sg Dua berhampiran USM. Beberapa kenderaan juga telah ditengelami air yang telah naik secara mendadak dari limpahan air dari tasik USM Sebentar Lagi YB Raveen Adun Batu Uban dan YB Sim Adun Pantai Jerjak yang juga Ketua Cabang Keadilan Bayan Baru serta pegawai dari MPPP dan JPS akan melakukan lawatan ke kawasan yang terlibat.

KEJADIAN KAD PENGENALAN DIGUNAKAN OLEH PENGUNDI HANTU DI SELURUH MALAYSIA

Mulai hari ini, #siasatpru13 akan mula menampilkan bukti-bukti yang mengesahkan bahawa Pilihanraya Umum ke-13 dicemari dengan penipuan dan penyelewengan terancang yang berleluasa di seluruh negara. Setiap minggu, #siasatpru13 akan mengadakan 2-3 sidang media untuk membawa bukti ini kepada rakyat. Selain dari bukti-bukti yang ditunjukkan, #siasatpru13 juga akan membawa saksi-saksi terbabit untuk menampil memberikan keterangan. Penyelewengan yang paling berleluasa adalah kehadiran pengundi hantu yang berpunca dari daftar pengundi yang tidak bersih. Perkara ini membayangkan kelemahan dan mungkin keterlibatan dua badan yang bertanggungjawab, iaitu Suruhanjaya Pilihanraya dan Jabatan Pendaftaran Negara. Kehadiran pengundi hantu membawa impak yang besar yang meruntuhkan keyakinan rakyat kepada integrity keputusan PRU13. Apabila pengundi hantu wujud, segala keputusan – dari undi majoriti, peratusan keluar mengundi, pola pengundian mengikut saluran dan la